söndag 20 maj 2012

Märrviken i Haverö socken

http://kartor.eniro.se/m/97Xqv


Haverö socken
I min jakt på omöjliga platser att bo på i Haverö socken har turen kommit till Märrviken. Platsen har varit bebodd så tidigt som på 1300-talet men det verkar vara först på 1700-talet som det blev en större gård. Det bodde folk här permanent fram till 1980 då den sista av syskonen Wikström dog.

Man kan läsa på sidan 6-7 i en bilaga till översiktsplanen för Ånge kommun om dess höga kulturvärde.

Det verkar aldrig ha funnit telefon eller el här. Så sent som på 2000-talet hade man Highland Cattle på gården. Det har också gjorts försök men vildmarks camping.

Platsen ligger mycket naturskönt vid Havern och detta gör att man kan åka båt nästan ända fram till Överturingen. När kraftverken byggdes sänkte man Mellansjön och höjde Havern vilket gör att Havern, Kyrksjön & Mellansjön idag är en sjö.

http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.1769633-gulddrommen-lever-vidare-i-overturingen
Åker man några kilometer till kommer man till platsen där Siv & Harriet hittade guld & zink för några år sedan. Det har gjorts provborrningar och ytprospektering i området men ännu finns inget beslut på att bygga gruva.


Skall man dra fiber efter vägarna i området så finns det en hel del sten här som rester efter inlandsisen. Däremot så är det mindre än 4 kilometer vatten över till Sågsveden från Märrviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar