måndag 21 november 2011

Effektiv förprojekteringFunderar lite på att använda en kamera med GPS för att dokumentera alla platser man vill dra fiber till. Man kan även passa på att dokumentera lämpliga platser (helst i existerande byggnader) för korskopplingsskåp.

Man laddar sen in bilderna i ett GIS-system och genererar en karta som en projekterare kan använda för att beräkna kostnaden för att bygga nätet.

Om man får abbonenterna att peka ut var de vill ha inkopplingen i fastigheten redan från början sparar man mycket jobb senare.

3 kommentarer:

 1. Lars Olof Norell25 november 2011 13:21

  Varför inte bara använda mobilen. De flesta moderna mobiler har både hygglig kamera och GPS som taggar bilderna om man vill. Någon särskild anledning att använda en separat kamera?

  /Lars Olof

  SvaraRadera
 2. Du har rätt. En modern "mobil" skulle funka. Tanken med en speciell kamera är att få en GPS som är nogrannare samt få ett arbetsredskap som man kan låna ut.

  SvaraRadera
 3. Lars Olof Norell25 november 2011 15:46

  Hur mycket noggrannare skulle en GPS vara i en kamera? Är nog precis samma billiga hårdvara, fast med lite mindre mogen/uppdaterad mjukvara jämfört med telefonen. Men aspekten att kunna låna ut till vem som helst, när som helst är inte att underskatta. Dock är nog optik och belysning betydligt bättre i kamerorna (även billiga), inte minst bra den här tiden på året. Fast bildkvalitet är väl inte det primära här.

  /Lars Olof

  SvaraRadera