fredag 16 september 2011

Nedläggning av kopparnätet i Hudiksvall och Nordanstig

Vägen mellan Hassela och Torpshammar via Kölsjön

Man har i Hudiksvall Tidning under veckan kunnat läsa om Skanovas (dotterbolag till Telia) nedläggning av stolplinjer runt om i Nordanstig och Hudiksvall.  Som man gör just nu drabbar detta främst de som bor i glesbygd och oftast äldre som är beroende av telefonen.

Problemet är att man bara får 4 månaders framförhållning. PTS (Post och Telestyrelsen) vill att det skall vara 5 år men det har Telia inte gått med på.  Om man hade 5 års framförhållning skulle man minst kunna matcha nedläggningen med att man bygger ut fibernätet.

Beslutet att lägga ner hela kopparnätet i Sverige är ju fattat det är bara avvecklingsplanerna som inte är kända. Undrar vilken centralort i Sverige som först att blir av med möjligheterna att använda kopparnätet och när det är planerat?

I Stockholm har Stokab nu dragit in fiber till mer än 90% av husen i innerstaden med en budget av 2 fiberpar / lägenhet. Till detta kommer den mängd fiber Skanova har dragit. Blir Stockholm först eller är Telias planer att ta en centralort i en glesbygdskommun?

1 kommentar:

 1. Att Telia och Skanova utför sin verksamhet utifrån sin bild av samhällsservice har vi märkt tidigare. Man kan kanske i och för sig inte klandra dem för att agera med ett positivt bokslut i sin egen verksamhet som mål. Bristen, som jag ser det, är att de har ansvar för tjänsten de erbjuder men inte för landsbygden och dess invånare.

  Givetvis borde de i sitt uppdrag från regeringen ha kravet på en levande landsbygd, just så som regeringen strävar efter i sina andra manifest. Därmed är det en politisk fråga. En politisk fråga som våra lokalt folkvalda måste driva på nationell nivå. Lämpligen som en samlad grupp av utsvultna vargar.

  Vi på landsbygden hjälper gärna till med det vi förmår. Men att slåss mot planeringsavdelningen på Skanova mäktar vi inte med, där krävs andra styrmedel.

  Olle Persson, Ordf. Lindefallets Byaråd

  (upplagd av Per på uppdrag av Olle Persson)

  SvaraRadera