söndag 11 september 2011

Dukningar vid distansmöten

I konferansvärlden talar man om dukningar när man skall arrangera en möteslokal.

Vilka dukningar kan vi tänka oss i det digitala mötesrummet?

I Dalarna har man skapat något som skulle kunna beskrivas som en HD-bildtelefon för att medborgarna skall kunna ha ett möte med tjänstemän på distans. Den är placerad i ett eget rum så att man kan ha en privat konversation med motparten på andra sidan. Vi kan kalla detta "privatsamtalet".

Jag har förslag på några till dukningar.

"Kafferepet" använder samma teknik som privatsamtalet men den är placerad i en publik lokal (t.ex. i Bygdegården, Wärdshuset, Malmgården eller skolan). Här använder vi ett vanligt bord med fyra sittplatser där skärmen tar den ena sittplatsen. De som sitter runt detta bord (tre sidor) kan se och höra de vid det egna bordet och det andra bordet på distans. De som inte sitter vid bordet kan se att ett samtal pågår och höra som om det vore ett vanligt samtal som pågick vid bordet.

"Långbordet" är lämpat för möten med fler deltagare och då har vi förlängt bordet till att kanske kunna ha 7 personer på varje sidan. Denna borde vara i egen lokal för att inte få in störmoment från omgivningen. Man kan då placera ut mikrofoner runt om i lokalen så att alla hörs utan att prata direkt in i en mikrofon.

"Runda bordet" är till för möten där fler än två platser är inblandade. Vi behöver då minst en kamera på plats samt en skärm för varje annan plats som är inblandad. T.ex. för ett möte i Skärgårdsgruppen med mötesrum på Muskö, Utö, Ornö, Dalarö och kommunhuset behövs 4 skärmar på varje plats.

Ja detta är nog ingen nyhet för de som jobbat med detta som varit möjligt i många år. Personligen så jag "Runda bordet" hos ICL (då Europas största datortillverkare)  i England redan 1988. De kallade detta "The Pod" och det fanns ett sådant rum på de viktiga anläggningarna runt om i England.

Vad har då ändrats fram till nu? Det viktigaste är att kommunikationskostnaden nu är så låg att till och med privatpersoner har råd. Det andra är att man kan använda konsumentelektronik istället för proffsutrustning. Ett exempel på detta som används mycket är Skype via internet för att åstakomma något liknande "Kafferepet" eller "privatsamtalet".

Skall detta få större genomslag i samhället måste det däremot vara busenkelt att använda av alla, även personer som aldrig använt en dator. Det är därför man skall skapa dessa dukningar där man kan förinställa allting och det är bara att slå på strömmen så funkar allt (alternativt att de är ständigt igång).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar