onsdag 4 september 2013

Bild och ljud i realtid för interaktion

Idag gjordes en första test att överföra bild och ljud samtidigt med låg fördröjning mellan två platser i Hudiksvall där både bild och ljud överfördes över Ethernet.

Kraven har varit stora då två musiker skall kunna spela tillsammans (< 10 ms = 0.01 sekund, ljud in till ljud ut). Det stora problemen vi har haft är att överföra bilden utan att det känns som den "laggar". Ljudöverföringen har vi tidigare lyckats få ner till ~ 1 ms med proffesionell utrustning. För en vecka sedan lyckades vi få ner bildöverföringen till ~ 75 ms (för 720p@30 fps). Vi har lyckats med detta i och med att vi programmerat själva då det inte finns proffesionell utrusting som klarar detta under 200 ms (0.2 sekunder). Idag testades detta tillsammans och bild och ljud stördes inte av att de använde samma 1 Gb/s förbindelse.

Testperson vid trummorna var Lars Karlsson och han katorigiserade detta som bra. Han kunde se fördröjningen men det var inte jobbigt utan nöjbart.


Enligt rapporter skall fördröjning inte kunna upptäckas om den är under 50 ms (vilket jag åstakom under eftermiddagen med mindre upplösning och annan kamera).

Fakta: Bildöverföringen drog ca. 50 Mb/s i var riktning. Den nya med lägre fördröjning drog 250 Mb/s i var riktning.

Se även http://fiberopticislands.blogspot.se/2013/06/nya-riktlinjer-for-distanskommunaktion.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar