onsdag 4 januari 2017

Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande

http://www.sou.gov.se/parlamentariska-landsbygdskommitten

Idag presenterades slubetänkandet. Intressant läsning. Många bra förslag.

Ett grepp är att införa ett speciellt närlingslivspaket för 23 kommuner. Undrar vad det leder till? Att man kan bo och verka var som helst i dessa kommuner eller att det bara satsas på tätorterna.

Pressen verkar ha hakat upp sig på förslaget att flytta 10.000 statliga jobb från Stockholm. Det borde väl inte vara något problem om man lär sig samarbeta på distans mha telekommunikation. Då kan man ju sitta var som helst. Tror säkert det finns 10.000 statligt anställda i Stockholm som vill flytta därifrån. Det är ju redan ett negativt inrikes flyttningsnetto i Stockholm så lite mer skadar kanske inte.

Mer text 5/1-2017:
-----------------------

Såg Lotta Engzell-Larsson's ledare på DI's sida ( http://www.di.se/opinion/lotta-engzell-larsson-hela-sverige-kan-inte-leva-pa-statliga-jobb/ )

Hon avslutar med "Målet måste vara att varje ort på sikt bär sina egna kostnader. Enda sättet att nå dit är att skapa en politik som gynnar alla småföretagare, inte bara i glesbygd utan i hela Sverige."

På detta sätt kan vi argumetera att Sverige inte har råd med Stockholm längre. Vore det därför kanske rätt att lägga ner Stockholm? Eller, hur mycket av Stockholms kostnader skall bäras av resten av Sverige?

För att ge lite geografiska propotioner har jag lagt Bräcke kommuns yta på en karta över Stockholmregionen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar