lördag 26 november 2016

Mikael Ek (vd SSnF) tror inte på fiber till allahttps://www.youtube.com/watch?v=6QLW1V_-mxw&feature=youtu.be&t=2241
SSnF (Svenska Stadsnätsföreningen) höll ett seminarium 9 november 2106 i Riksdagen.

Där sa Mikael Ek att SSnF inte tror på fiber till alla.

Han har rätt. Det tror inte jag på heller. Men däremot tror jag på att behovet finns överallt oavsett var man bor i Sverige. Så finns det ett hus med väg till huset och som har el så skall man ha möjlighet att ansluta sig till ett fibernät. Ju längre bort från tätorterna ett hus ligger ju större behov har man av bra telekommunikation (läs fiber).

Sen kommer det alltid att finnas husägare som av olika skäl inte vill ha en kabel in i huset. Ingen kan tvinga husägare att koppla in fiber. Därav att vi inte kan uppnå 100%.

Så oavsett vilken procentsats man sätter som mål så skall man åstakomma det på 100% av ytan i Sverige.

Jag har hört argumentation under åren att vi kan väl inte dra ut fiber till den eller den för det kostar ju 120.000 SEK/st där eller 800.000 SEK/st där.

Då kontrar jag att dessa kostsamma kommer antagligen inte upp i 1% av totalkostnaden för att fibrera Sverige så varför spendare så mycket energi på att argumentera för vad vi inte skall göra utan lös istället problemet med att göra det effektivt.

Ser för övrigt fram emot vad Sara Andersson (tf GD PTS) pratar om lite senare:
https://www.youtube.com/watch?v=6QLW1V_-mxw&feature=youtu.be&t=2290

Prisregleringen på fiber i Sverige ändras 1 december 2016. Först ut att använda den nya modellen är Telia. Man kan undra vem som kommer härnäst? Man kan även undra när alla fiberägare i Sverige blir tvingade att använda modellen? Personligen tror jag att majoriteten kommer att få rätta in sig i ledet innan 2020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar