fredag 18 oktober 2013

Bräcke jämförs med Sundbyberg

Läs denna artikel:
http://www.pavag.nu/8/nyheter/artiklar/2013-10-16-minskat-eu-stod-hotar-utbyggnad-av-bredband.html

Att Bräcke står i samma artikel som Sundbyberg (Sveriges minsta och folktätaste kommun) måste vara en eloge till det arbetet görs av alla i Bräcke.

Sundbyberg var nog först i Sverige att börja bygga datanät i en kommun på 80-talet (saknar referens) tack vara personal på DEC (då världens näst största dataföretag efter IBM) som hade sitt Sverige kontor där.

Idag finns det fiber till 80% av kommunen i Sundbyberg ( http://www.sundbybergsstadsnat.se/pages/omoss ).

Målet i Bräcke är 90% fiber till 2015 (på en yta av ~3800 kvadrat kilometer jämfört med 9 kvadrat kilometer i Sundbyberg) är då tufft med tanke på att det bara var 3 hus som hade fiber in när arbetet startade för 2 år sedan.

Min analys av varför detta kan fungera är att man gett makten till befolkingen via det stödsystem som finns i Sverige och EU.

Under mitt sökande av till referenser till starten i Sunbyberg sprang jag på denna rappport från 1989 (DATA- OCH TELEKOMMUNIKATIONER - hur påverkas den regionala utvecklingen?) http://teldoknet.kund.vmi.se/pdf/Teldok-via15.pdf.

Har bara skummat den än men den verkar vara aktuell till stor del och skriven av några framtids tänkare. Intressant att läsa framtidstänk som är 24 år gammal och sen ha koll på vad som hände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar