torsdag 18 oktober 2012

Nytt område i Bräcke formerat

Igår kväll samlades representanter från Albacken, Sörbygden, Ljungå, Hällesjö, Ansjö, Vallsjön, Ösjön, Storåsen, Hucksjöåsen med omnejd och bestämde sig för hur de skulle gå vidare.
Möte i gamla skolan i Albacken
Man har under sommar och höst jobbat med att samla in intresseanmälningar och bestämde sig för att ta ett steg till och försöka åstakomma en kostnadsberäkning av hela området.
Sydöstra hörnet av Bräcke söder om Kälarne

fredag 12 oktober 2012

Ansjö intresserar sig mer

Ansjön ligger med en fantastisk vy över Ansjön
Man hade samlats i bygdegården för andra gången på några veckor
Intresserade åhörare
Jag fick bl.a. tillfälle att visa en fiberkabel

onsdag 10 oktober 2012

måndag 8 oktober 2012

Lauvsnes en pärla i Flatanger kommun

Såg denna skylt på vägen till Steinkjer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flatanger

Svängde in och hittade en pärla.


Vidunderliga vyer
http://www.zanzibarinn.no
Glad kund i baren
Millenium monument
Bra gästhamn

Det pågår en helrenovering av Lauvsnes.


Bensinpumpen fixas

Asfalt läggs om

Proffs i farten

Affären byggs ut

Zanzibars uteservering

Kunde inte låta bli att prova hotellets ( http://www.zanzibarinn.no ) internet.

VDSL från Telenor verkar det som

söndag 7 oktober 2012

Vaajma för 5:e gången (mot Røyrvik denna gång)

Jag har blivit lite betuttad i Vaajma området och kände att jag måste besöka Røyrvik också. Røyrvik har ca. 500 invånare och är den 5:e minsta kommunen i Norge till invånarantalet (av 430 st). Till ytan (ca 1600 kvadratkilometer) är kommunen ca den 50:e största.

Morgonbild med vy över Handsjön
Underhåll av kopparkabeln mellan Kölsillre och Ytterturingen. Den sista hängda blymantlade kopparkabeln som monterades upp i Sverige.
Test av läckor i den trycksatta kabeln
Hotagens kyrka
Höstbild i motljus
Observera grus på svenska sidan och asfalt på norska
Lördag eftermiddag och tullkontroll i Tunnsjø senter
Vägen slingrar sig längs Limingens norra strand
I Røyrvik (centralorten) bor ca hälften av invånarna
Det är inte högsäsong nu. Det gör att servicen är utmärkt på hotellet.
Røyrviks kyrka ligger fint vid vattnet

fredag 5 oktober 2012

Krångede igen

Som en uppföljning av förra mötet i Krångede ( http://fiberopticislands.blogspot.se/2012/08/kraftsamling-i-krangede.html ) anordnades ett nytt möte igår kväll i Klubblokalen i Krångede ( http://krangede.nu/fiber.html )

Resan till Krångede bjöd på höstens alla färger
Har inte lagt märke till skylten förut men den liknar en jag sett i en förort till Los Angeles
Fasaden på kommunhuset är mäktig
Väl framme i Krångede lyste solen. Ett omen om en ljusnande framtid i bredbandsmörkret?
Stefan Nilsson hade lyckats ännu bättre denna gång med uppslutning från politiker, tjänstemän & olika aktörer i fiberbranchen
Anna-Märta Johansson ( utvecklingsenheten Ragunda kommun ) talade om vad som gjorts hittills och att man nu kommer att ingå som pilotkommun i Bredbandsforums Kommungrupp ( http://bredbandivarldsklass.se/Om-Bredbandsforum/Vara-arbetsgrupper/Kommungruppen/ ) för att ta fram en kommunal bredbands strategi
Per Åsling ( riksdagsman för Jämtland info ) pratade om att göra IT infrastruktur till det 5:e infrastruktur slaget i Sverige
Terese Bengard ( kommunalråd i Ragunda kommun ) inledde med att berätta om att Ragunda är utsedd till landets 4:e bästa företagar kommun av Företagarna. Hon såg med spänning fram emot besöket av Kommungruppen senare i månaden.
Anders Byström ( regiondirektör i Regionförbundet Jämtlands län samt medlem av kommungruppen ) kom sent till mötet efter att ha spenderat dagen speed dating med 17 myndigheter i Stockholm. Han sa att nu skall man inte vara blyg utan det har stor betydelse för Jämtlands läns tillväxt om man kan få ut fiber till alla. Med andra ord "sätt målen högt". Kanske högre än de nationella målen. Han informerade om att det håller på att tas fram en länsstrategi som kommer att presenteras i en offentlig hearing inom en månad. Meningen är att strategin skall vara klar innan nyår (detta år).
Frågan jag nog tar med mig från mötet är oron man har om det ansvar som byarna tar på sig nu när det byggs byanät. Är detta verkligen rätt? Kan & skall byarna verkligen ta på sig infrastrukturansvar frågade sig ett par personer? Detta kommer nog att dryftas mycket i den workshop som skall hållas i Byanätsgruppen 23/10 om framtida scenarior för byanät i Sverige.

Det var en intressant och lärorik kväll och jag hoppas fler anser det.

tisdag 2 oktober 2012

Design by Quarterly reports?

http://www.telia.se/privat/aktuellt?filters=driftinformation

Vi har de senaste veckorna läst om störningar i Telias IP-telefoni system (   http://www.dn.se/ekonomi/problem-med-telias-iptelefoni ).

I våras stannade hela 4G-nätet för Telia i Sverige ( http://www.dn.se/ekonomi/problem-for-telias-4g-nat )

Det finns säkert de som förklarar detta med att IP-nätverken och applikationerna inte är tillräckligt mogna än och att vi lär oss med tiden. Själv skulle jag påstå att det är ett designval som gjorts av Telia som leder till dessa problem.

T.ex. så behöver man i IP-telefonin inte köra allt via en GateWay. Om båda parter använder IP-telefoni kan man sätta upp trafiken direkt mellan telefonerna (via enum servrar). På detta sätt finns ingen central punkt som kan gå fel. Men då kan man ju inte ta ut samtrafikavgifter så det var ju inget bra för kvartals rapporten. Detta är inget unikt för Telia utan alla telefonoperatörer verkar ha valt denna lösning.

Samma problem verkar det vara med 4G. Det finns inget behov av en central GateWay men på något sätt verkar man ha en central administrationspunkt som kan sänka ett helt lands kommunikation.

Är det mer av detta vi har att förvänta oss i framtiden när "markanden" skall lösa alla problem utan samhällsansvar? Man kan iofs säga att det är omöjligt att få 100% tillgänglighet utan att vara kopplad till flera operatörer samtidigt med olika administartiva domäner som använder olika växlar olika kablar osv...

Det är möjligt att få ett nät med högre tillförlitlighet och tillgänglighet med ett rent IP nät än ett traditionellt telenät. Det är det vi skall satsa på.

fredag 28 september 2012

TV i Fiberstadens nät?

http://fiberstaden.se
2004 drogs fibern in i min mors hus på Sandvalla i Hudiksvall. Man skulle få internet, telefon & TV. Allt skulle fungera. Min mor beställde telefon men gick snart tillbaka (till koppar) för man kunde nämligen inte använda de gamla telefonerna med den leverantören som då fanns. TV har aldrig ens varit tal om att det skulle fungera. Det har alltid varit någon annans problem.

I våras började jag kolla att koppla över TV'n på fibern. Efter många om och men fick jag kontakt med kabel-TV leverantören som skulle kunna leverera. Det resulterade i att de försökte sälja på ett parabol abonemang istället. Jag rådde min mor att säga upp kabel-TV abonemanget för man kunde knappt se på något ändå. Kabel-TV nätet är nu så dåligt att man på sista årsmötet diskuterade att renovera anläggningen.

Igår såg jag att grannen (bilden ovan) håller på att sätta upp en ny parabol. Detta borde vara totalt onödigt om man kunde få TV'n att funka över fibernätet. Men det är väl för mycket att hoppas på då man inte lyckats med detta på 8 år hittills.
 
Skall återkomma med mer info om något händer.




torsdag 27 september 2012

Byanäts gruppens första träff

Igår träffades Byanäts gruppen inom Bredbandsforum för första gången.

Det skall bli spännande och se vad gruppen åstakommer som underlättar för byalagen och fiberföreningarna runt om i Sverige. Med ett gott utfall så kommer det att bli lättare för de lokala grupperingarna och vi kommer att få ett mer heltäckande fibernät snabbare på landsbygden i Hela Sverige.

Åsa Odell (ordförande i gruppen) var extra glad då vi höll tiden redan första gången. Är detta ett tecken månde?

tisdag 25 september 2012

Ornö fiber 26 september

http://OrnöFiber.se
Onsdagen 26/9 kl 18.00 hålls ett informationsmöte i Skärgårdssalen i Haninge kommunhus.

Det är Ornö Fiber som informerar om projektet "Fiber till öarna i Ornö socken". Förhoppningen är att det kommer folk från alla öarna kring Ornö till mötet samt lite politiker och tjänstemän från kommunen.

Det kommer nog att hållas fler informationsmöten framöver och då även på Ornö.

Bilder från kvällen

Representanter från Ornö, Kymendö, Mefjärd & Fiversättraön samlades i Skärgårdssalen
Jörgen Strandberg (ordförande i Ornö Fiber) drog bakgrund och upplägg. Han uppmanade bl.a. föreningarna att informera sina medlemmar om intresseanmälan.
Sune Fogelström drog SIKO-projektet BUD (Bredband Utbyggnad & Drift) och status på de olika fiberinitiativen i Stockholms skärgård
Erik Josephson, som till sammans med Mona Ekesryd är utpekade tjänstemän att hålla i bredbandsfrågorna i hela Haninge kommun, lyssnade in och lärde sig en del.