tisdag 20 december 2011

Uppstartsmöte i Revsundsbygden (Bräcke kommun)

http://www.revsundslogen.se
Med Revsund i vintrig skrud träffade jag representanter från byarna Revsund, Björnön, Skylnäs, Ammerön, Döviken, Herrevadsströmmen, Värviken samt representanter från Bräcke kommun på Revsunds loge igår.

Det enades om att vi skall beräkna vad det kostar att bygga ett fibernät till alla i detta område (se karta: http://kartor.eniro.se/m/9Iyhe )

Byarna kommer att söka stöd för detta från det nystartade paraplyprojeketet som startats i Leader Mittland.

söndag 18 december 2011

65 anmälda på Turingen

http://turingen.net
Arbetet med att få intresserade att skriva på intresseanmälningarna på Överturingen, Ytterturingen & Ön har gått bra. I princip alla fastboende samt en del fritidsboende har skrivit på. Det finns en möjlighet att fler fritidsboende skriver på om det görs ett utskick med brev till dessa.

I nästa steg skall vi ha ett avstämningsmöte med Ånge kommun och ServaNet där vi förhoppningsvis kan spika tidsplanen.

tisdag 6 december 2011

Fibermöte i Hassela

http://hasselagarden.blogspot.com

Jag var och pratade igår inför ett 40-tal intresserade i Hasselagården.

Man bestämde att börja en förstudie för att räkna ut vad det skulle kosta att dra fiber till alla i Hassela socken. Flera intresserade var villiga att hjälpa till samt Åke Nyrén tog på sig att hålla i det.

Ingen ny förening behövde bildas utan man kommer att använda föreningen Hasselagården tills vidare .

torsdag 1 december 2011

Framtiden (eller nutiden) kräver fiber i skärgården

http://skargarden.se/
Två artiklar om fiberutbyggnad i Stockholms skärgård publicerades i nummret som släpptes 24 november.

Läs dem här.

söndag 27 november 2011

Öppet medlemsmöte 11:e december på Ornö bygdegård

http://www.ornobygdegard.se/
Ornö fiber håller öppet medlemsmöte på Bygdegården söndag 11/12 kl 14.00. Passa på att gå på julmarknaden på lördag och vårt möte på söndag.

Alla intresserade är välkommna.

Vi skall bl.a. bestämma tågordningen för jobbet fram till att vi lämnar in en ansökan om bredbandsbidrag till länsstyrelsen i Stockholm.

Vi kommer även att hålla allmän information till de som inte hört det förut samt berätta om möjliga demonstrationer under våren (påsk??).

måndag 21 november 2011

Effektiv förprojektering



Funderar lite på att använda en kamera med GPS för att dokumentera alla platser man vill dra fiber till. Man kan även passa på att dokumentera lämpliga platser (helst i existerande byggnader) för korskopplingsskåp.

Man laddar sen in bilderna i ett GIS-system och genererar en karta som en projekterare kan använda för att beräkna kostnaden för att bygga nätet.

Om man får abbonenterna att peka ut var de vill ha inkopplingen i fastigheten redan från början sparar man mycket jobb senare.

fredag 18 november 2011

Nytt möte på Överturingen

Vy över Ljungan vid Övre sjön på Turingen

På söndag hålls ett nytt informationsmöte i Folkets Hus kl 14.00 på Överturingen.

Meningen är att fånga upp de som inte hade möjlighet att komma förra gången samt att presentera mer information om en möjlig ekonomisk modell.

Se mötesbilderna här. 

söndag 13 november 2011

Fibermöten på Ornö idag

Närmast sörjande på Fars Dag i Bygdegården

Vi var ett 10-tal personer från Ornö framtidsgrupp och Ornö fiber som hade samlats för att lyssna på Sune Fogelström från SIKO i Bygdegården idag.

Det var en intressant genomgång där vi kunde skapa en samsyn på hur vi vill att tågordningen skall vara för jobbet med ansökningarna av bredbandspengar.

Meningen är att vi skall göra en förprojektering stöttade med bindande offerter av byggandet av nätet innan vi skickar in ansökan till Länstyrelsen. Förprojekteringspengar skall vi söka hos Leader UROSS. Vi kan tidigast få reda på om vi får stöd för detta i början av februari 2012.

Efter SIKO-dragningen hade vi möte i Ornö fiber.

Vi beslutade bl.a. att medlemsmötet 11/12 kl. 14.00 i Bygdegården skall vara öppet för alla intresserade.

Vi skall också skriva två artiklar till julnumret av Ornö Skärgårds Nyheter (OSN).

Vi hoppas kunna anordna en heldag om hur man bygger fiber i skärgården någon gång i mars.

lördag 12 november 2011

FibTic's system från Frankrike

http://www.fibtic.fr

FibTic jobbar med fiber i glesbygd. De har verkligen tänkt igenom hur man skall bygga fibernät om man vill minimera kostnaderna för byggandet.

Se en presentation av Hervé LE BRIS här.

onsdag 9 november 2011

Artikel om fiber på Överturingen i Dagbladet

http://dagbladet.se
Läs Micke Engströms artikel här.

Hastigheten av 10 Gb/s (100 gånger snabbare än regeringens bredbandsmål för 2020) som det pratas om för skolan och Folkets Hus på Överturingen kommer sig av att man vill skicka och ta emot ljud och video av hög kvalitet med liten fördröjning. En FullHD kanal (1080p) drar cirka 3.5 Gb/s.

Detta kan användas för undervisning, personliga möten & kultur (bio, teater, musik, ...) på distans.

10 år gammal vision

http://folketshub.com/


Läs Mats Erixons (mex) vision från år 2001 här.

Vi har kommit en bit på väg men har en bit kvar.

Fiber till byar i Smedjebacken

http://dt.se

Läs DT's artikel  här.

torsdag 3 november 2011

Konsekvensutredning av PTS reglering av fiber

http://www.skl.se

SKL har låtit Deloitte göra en utredning av PTS reglering. Se SKL's kommentarer här.

Den är läsvärd för alla som tänker bygga fibernät (t.ex. byalag & kommuner). Läs den här.

Rapporten ger byalagen en idé om hur man skall tänka ur ett intäktsperspektiv eftersom den förklarar hybridmodellen en del. Frågan är också om det kommer att bli olika priser i olika Geotyper då TeliaSonera får använda Geotyp 3 tills vidare överallt (128 SEK/månad i svartfiber-hyra till villa i Geotyp 3).

Jag skrev om hybridmodell tidigare. Se här.

Byalag är däremot inte reglerade men vill sikta på något så skall priserna man tar ut vara lägre än det som TeliaSonera är reglerade till. Detta kan man åstakomma med att använda effektiva metoder vid byggandet (t.ex. bygg till alla), egen projektledning, ideellt arbete och/eller inlåning av pengar till låg ränta (t.ex. 0%-ränta har förekommit i vissa fall).

Sen kan man till viss del ifrågasätta både kalkylräntan (8.8%) och avskrivningstiden på 20 år. Ett riktigt skött nät borde aldrig skrivas av. Om man hanterar nätet som en fastighet så borde det öka i värde istället för att skrivas av. Så det reglerade priset borde kanske ligga ännu lägre än det som nu är satt.

onsdag 2 november 2011

Fibermöte på Ornö Bygdegård 13/11

http://www.siko.org.se/

Sune Fogelström (från SIKO) kommer till Ornö Bygdegård 13.00 och pratar om SIKO's bredbandsprojekt.

Ornö fiber har sen möte 16.00 också det i Bygdegården.

tisdag 1 november 2011

Samhällsekonomisk analys av fiber till hemmen

http://acreo.se
Acreo har på uppdrag av Bredbandsforum skrivit en rapport om samhällsekonomiska konsekvenserna av fiber till hemmet (FTTH).

Ni kan läsa den här

Har själv skummat rapporten och det finns mycket intressant data i den. T.ex. att de beräknar att det kommer att kosta 39 miljarder till innan man byggt FTTH till alla i Sverige. Man beräknar även medelkostnaden till 6250 SEK för en anslutningen. Medelkostnaden för en villa ligger på 18000 SEK. Ser man på ett större område i glesbygd borde medelkostnaden bli något högre då man har en hel del transportsträckor som är tomma på befolkning.

Däremot är jag lite tveksam till vissa effekter som de pekar på. En del av dessa effekter kan vara att ställen som installerat fiber tar arbetstillfällen från andra ställen. Denna effekt skulle ju utebli om man byggde till alla.

Landbygdens "pitch" borde vara att man kunde erbjuda samma kvalitet och pris på telekommunikationen som städerna men till lägre totalkostnad (t.ex. billigare mark och el) än i tätbebyggda områden. Det kommer nog att dyka upp fler "MolnHallar" (typ Facebook/Google) i närheten av vindkraftverk och vattenkraftverk i Norrland i framtiden.

Något som man heller inte tar upp är det som Anders Comstedt påpekat, att infrastruktur är ett naturligt monopol. Antingen finns det någon som bygger kanalisation och drar kablar eller så finns det inte. Man kan inte konkurerera på infrastruktur.  Så ADSL utbyggnaden som gjordes under förra stödperioden bromsade faktisk in initiativ för att bygga fibernät (t.ex. på Ornö).

Sen är det ju ytterligare ett bekymmer i glest befolkade och ej så rika kommuner. Därför har man uppfunnit byalags-modellen som skall få medborgarna att satsa pengar och ideell tid för att man skall "få bredband i världsklass". Man behöver ju inte vara matimatikersnille för att lista ut att de stödpengar som satsas är en liten del av vad det faktiskt kostar att bygga till alla i glesbygd. Det betyder att utbyggnaden kommer att ta väldigt lång tid eller inte bli av. Har man inte nog folk i tätbefolkade områden utan skall "tvinga" glesbygden till städerna bara för att de skall få bra telekommunikation när det i glesbygd det behövs som mest.

Skall man gå igenom hela rapporten och allt data får man nog hålla en helgkonferans.

Lyssna även på Christer Mattssons "säljvideo" av Fiber till hemmen här

måndag 31 oktober 2011

Fibermötet på Överturingen 30/10


De blev till slut inte många stolar över i restaurangen i Folkes hus (totalt kanske 70 personer). Det var i huvudsak folk från Överturingen, Ytterturingen, Ön & Handsjöbyn. Men även några stycken från Rätan & Rätansböle hade tagit sig tid att komma på mötet.

Johan Mattson och några till hade gjort ett bra förarbete med att sprida informationen om mötet.

Jag, Hans Eric Sandström (http://fiberopticvalley.se) och Johan växlade med att prata. Frågorna var många och jag tror att vi kunde svara på det mesta.

Vi bestämde på mötet att jobba ihop med Rätan & Böle för kanske täcka hela sträckan upp till Klövsjö. Åt andra hållet skall vi kontakta personer på Säter och i Kölsillre för kolla intresset där.

Nästa steg är ett möte i Ånge på torsdag. Kommer nog att åka upp till Svenstavik på måndagen för att träffa lite folk på Bergs kommun.

Kombinerat projektkontor, bakstuga & "brandstation"
Vi har nu öppnat ett "projektkontor" i Turinge Intresseförenings lokaler på Överturingen. Lokalen har anor från tidigare satsningar när man körde datastuga här. ISDN dosan sitter kvar på väggen och några datorer av äldre snitt står i förrådet. När jag jobbade på RIFA i mitten av 80-talet frågade jag en säljare vad ISDN stod för och då sa han "I Still Don't kNow" men kretsarna sålde lite grand ändå.

Catch the night (del 2)


De flesta som var kvar till slutet.


Förvånansvärt många fixade hela tiden på LAN-et (38-timmar tack vare återgången till normaltid).

Tror detta var mästarna från turneringen som kördes på lördagen.

Tack vare initiativkraft och uppfinningsrikedom fixade man också filmvisning på bioduken under natten.

LAN-et avbröts 12.07 och 13.00 var allt städat och dukat för bion på kvällen. Helen Näslund (Hasselagården) som själv tog de två nattpasen såg lite mör ut men var glad att allt avlöpt utan ens någon mindre katastrof. Internet hade fungerat hela tiden men blev lite trögt ibland (de var ju faktiskt 37 st som delade på ett 100/100 abonnemang).

Den allmänna uppfattning bland ungdomarna var att detta var ett bra LAN. Jag tror de kommer att köra igen på påsklovet.

lördag 29 oktober 2011

Catch the night i Hassela

http://hasselagarden.blogspot.com/

För några timmar sedan började 37 ungdomar sitt 37-timmars LAN-party (Catch the night) i Hasselagården. Nytt rekord. I våras var de 21 st. Vi får se hur många som fixar hela tiden.

Fibern blev indragen för några veckor sedan och Internet aktiverades i veckan.

Stiftelsen Folkets Hubb har lånat ut kablar och Gigabit-switch. Även en pappa till en av "LANarna" har lånat ut en switch så allt har kunnat kopplas ihop till ett stort LAN. Man delar sen på ett "100/100" abonnemang till internet från stadsnätspoperatören Fiberstaden. Det är denna typ av abonnemang alla kan ha hemma när man kopplar upp sig på fibernätet som sprider sig i Nordanstigs kommun.

Inför nästa LAN-party (för det verkar etablerat nu) kanske man skall försöka få till ett 1000/1000 abonnemang. Det vore kanske idé att låna en digitalbio projektor (2k) också så man kan visa hur bra bild man kan få på bioduken. Då kan man köra lite filmer och konserter som avkoppling från dataskärmen under LAN-et eller varför inte visa "spectator view" av någon av spelen.

Jag har även försökt få dom intresserade av Jdome som är en av de coolaste skärmlösningarna jag sett för dataspel. Ergonimisk är den också mycket bättre (om man arrangerar med schysst bilstol t.ex.) än som det ser ut för det mesta. Såg den på spelmässan Gamex i Kista för snart ett år sedan. Pratade då med grundaren John Nilsson som berättade att han tagit fram den för att han själv velat ha den. Min son testade den och blev såld. Han sparar sedan dess.

fredag 28 oktober 2011

Heldag på Bredbandsforum

http://bredbandivarldsklass.se/


Deltog i Bredbandsforums heldag riktad till kommuner igår. Ca 200 personer från minst 80 kommuner & regioner (samt lite annat löst folk som mig) fanns på plats i Norra Latin (gammal läroborg i Stockholm).

Det var en bra förställning med mycket information men inte så många deltagare från skärgårdskommunerna. Allt sändes live på Internet och jag hoppas de som inte var på plats kan de kan se det i efterhand.

Det stora budskapet var att bredband är infrastrukur och man måste lyfta frågan från IT-chefen till kommunstyrelsens bord och få in det på allvar i kommunens planering.

Träffade bl.a. Rudi Gebauer (som håller på med länets IT-strategi på länsstyrelsen) och han berättade att de skulle besöka alla kommuner i Stockholms län under vintern. Haninge ligger på tur efter nyår.

Jag tycker det fortfarande är lite luddigt hur "byalagen" passar in men det pratades en hel del om att utan "byalag" kommer inte alla i hela Sverige få del av "Bredband i världsklass".

torsdag 27 oktober 2011

Debatt artikel

http://www.dagenssamhalle.se

Bredband är infrastruktur enligt en debatt artikel från idag. Läs den här

Jag skrev om det i maj. Se tidigare inlägg

Gotland Sveriges första kopparfria kommun/län/region?

http://gotland.se

Om man följer Stokab-kabeln som passerar Ornö kommer man så småningom till Gotland.

Jag pratade med Anne Stålh Mousa (ansvarig digital utveckling/bredband på Region Gotland) en del idag. Enligt henne är prognosen att den sista kopparväxeln släcks 2017.

Det kommer då vara slutet på ett 20-års idogt arbete för bättre telekommunikation på ön och Gotland är 100% fibrerad. Vägen har tydligen inte varit helt problemfri då stickspår som WiMax och bredband över elnätet ej hållit vad de lovat. Längst tid kommer det att ta i Visby. Det finns redan socknar som har 97% anslutningsgrad på fibern.

Man blir lite sugen att flytta dit. Men jag får väl fortsätta att jobba på att Ornö med kringliggande öar blir fibrerade.

Att AXE växlarna nu börjar tas ur bruk är slutet på en era (1976 installerades den första i Sverige). Jag jobbade med delar av den några år och kommer ihåg diskussionerna internt på Ericsson om telefonins framtid och internet. Delar av AXE-systemet används fortfarande i mobilsystemen men i och med 4G finns inget kvar om nu inte VOLTE (Voice over LTE) återinför den.

Man kunde idag också höra på nyheterna att Ericsson säljer sin del av telefonverksamhet till Sony. Detta betyder att Ericsson för första gången på 133 år inte tillverkar telefoner.

Telefoni (tal med hög kvalitet och liten fördröjning) kommer nog alltid att finnas kvar men mer och mer flyttas över till Internet som bärare. Som exempel kan sägas att Skype idag är världens största långdistans operatör för telefoni.

lördag 22 oktober 2011

Angående Telias avveckling av kopparnätet

http://www.dn.se/debatt
Debatten om Telias avveckling av kopparnätet ökar.

Läs artikeln på DN Debatt här

Läs även replikerna från Telia och PTS

Se även tidigare inlägg här

Mycket bra skrift riktad till kommuner

http://skl.se/bredband

SKL har publicerat en bra skrift om hur kommunerna kan främja utbyggnaden på bredbandsområdet. Ni kan hitta den här

fredag 21 oktober 2011

Rala besök

Kommunhuset i Norrköping
Jag hade nöjet att närvara på Rala Infratechs kunddag igår. Mycket ny (men också nyttig information) fick jag mig till livs.

Rala representerar Prysmian Group (Draka & Prysmian) i Sverige som nog är världens största leverantör av fiber & fibersystem
Den mest intressanta informationen kom ifrån FTTH Council Europe där jag lyssnade på Hartvig Tuaber och Karin Ahl. Det var både status på läget runt om i Europa & världen samt presentation av matrial som kan hjälpa oss att få ihop ekonomin i vårt nät på Ornö.

På tekniksidan fick jag se både nya kablar samt kopplingsboxar som vi kan använda vid byggandet.

Pratade en del med Rémy Serre från Frankrike som utvecklat en metod att bygga på landsbygden. Kolla in på http://www.fibtic.fr . Sånt här kan bli betydelsefullt för glesbygden i Sverige.

Det var många närvarande på kunddagen som kördes gemensamt med NetAdmin. Bäst kontakt fick jag med de som bygger Mönsterås Stadsnät. Tänk om Haninge kommun skulle kunna jobba på det sättet? Men då hade jag nog inte hållt på och skrivit på denna blogg utan använt fibern (som då hade redan varit dragen till alla) på Ornö istället.

Vi kommer nu få hjälp av Rala i förprojekteringarbetet så att vi kan presentera en trolig projektplan med realistiska kostnader till Länstyrelsen i vår ansökan.

torsdag 20 oktober 2011

Fiberläget i världen

Hittade denna om hur långt man kommit med fiber till hemmen i världen.

Sverige finns med ganska högt upp men vi har lång väg kvar innan 90% av alla hem och företag är inkopplade.

Vi får jobba på att glesbygden har 90% inkopplade på fibernätet 2020.

Se bilderna från en utförlig presentation som hölls av Karin Ahl (från FTTH Council Europe) på bredbandsbåten förra veckan här

Ni kan hitta några till intressanta bilder från konferansen här

lördag 15 oktober 2011

Bredbandsmöte på Överturingen 30/10

På Turingen är det fart. Man har nu kallat till stormöte i Folkets Hus på söndag om två veckor.

Ni kan läsa hela "kallelsen" här.

Folkets Hus på Överturingen

torsdag 13 oktober 2011

Intressant kväll hos Bygderådet i Ramsjö socken

http://www.ramsjo.com
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ramsjö_socken

Ramsjö socken (i Ljusdals kommun) är 726 kvadrat kilometer stort och har nästan 600 invånare. Jag var närvarande på en intressant kväll där det pratades turism, omställning, lokalodlat och så jag med nya telekablar.



Om man genomför alla dessa idéer kommer Ramsjö att bli ett ännu hållbarare samhälle med goda framtidsutsikter.



Det var också intressant att höra hur de jobbat för att macken, affären och skolan skall finnas kvar. Vi på Ornö har lite att lära oss av Ramsjö. På samma sätt borde nog Haninge kommun göra besök hos Ljusdals kommun och lära sig lite om glesbygdsutveckling.

söndag 9 oktober 2011

Olika generationer av telekomlösningar

Jag har i helgen passerat lite olika teknik för att skicka telekomsignalerna.

Gasdriven signalförstärkare till kopparnätet (100 år gammal teknik?)
Radiolänk station (60-70 tal?)
Framtiden med fiberkabel och el i samma stolpar.

Eller kommer det att se ut så här?

Mobiloperatörernas lösning för glesbygd? (Fixed mobile access)

lördag 8 oktober 2011

Besök hos Turinge intresseförening i Haverö socken

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Haverö socken

Intresseföreningens lokal till höger (Överturingen) http://www.overturingen.info/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Överturingen


Jag hade nöjet att dela med mig lite av mina erfarenheter till ett 10-tal åhörare i eftermiddags. De vet nu att det går att påverka situationen med dålig telekommunikation med hjälp av lokalt engagemang.



Nedkopplingen av kopparnätet har redan börjat i Ytterturingen och på Ön
De är villiga att börja och Johan Mattsson tog på sig att vara lokal eldsjäl och samordnare. Sara som redan idag har behov av bättre telekommuniktion kommer också bli en bra drivkraft. Man bestämde också att driva detta i Intresseföreningens regi tills vidare så ingen ny förening behövde bildas.

onsdag 5 oktober 2011

Bredbandskokboken (kalkyler, mm)

http://www.bredbandskokboken.se

I Bredbandskokboken kan man hitta mycket information. Bl.a. om man vill göra en kalkyl vad det kostar att bygga ett fibernät i sitt område.

I kapitel 12 hittar man en länk till Blenda fiber och bakgrunden hur det gick till. Kolla här. En bit ner på sidan hittar man "Vad kostar det?" med information om vad Blendafiber beräknade de olika moment skulle kosta och vad de beräknade att alla skulle få betala (efter bidrag). Men läs gärna hela sidan för den är bra.

fredag 30 september 2011

Gördalen Sveriges vitaste internet område?

http://www.gordalen.nu
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gördalen

När vi höll kurs i nätplanering i Tullhuset i Dalarö i februari (som anordnades tillsammans med bl.a Fiber Optic Valley & Stiftelsen Folkets Hubb; se här) hade vi med Karl-Olov från Gördalen i Dalarna. Han var förtvivlad då han kände till Telias (och Skanovas) planer. Att han själv byggt telenät (koppar & fiber) i många år men inte får det hem (eller till byn) gjorde saken ännu mer sorgsen.

Titta på reportage från Gördalen (2 minuter och 44 sekunder) som sändes 28 september länk till SVT Play

Detta är en situation som många i glesbygd upplever men inte alltid får förståelse för.

måndag 26 september 2011

Nytt rekord (54 minuter för ping)

http://bredbandskollen.se

3292535.159 ms ~ 54 minuter är nytt rekord för mig av ping mot bredbandskollen som uppmätes på mobilt internet i Stockholms innerstad idag (kvällen 26/9-2011).

Hur är detta möjligt? Någon som uppnått bättre? Kommentera gärna!

Se även tidigare inlägg Mobilt när det är som bäst

söndag 25 september 2011

Ornö fiber på Björkösunds brygga

Möteslokalen på bild från i somras

Vi hade idag styrelsemöte för att prioritera höstens och vinterns jobb.

Den stora kraften skall nu läggas på att göra en bra förprojektering och söka finansiering för detta.

På medlemssidan kan vi glädjande meddela att Föreningen Ornöborna anslutit sig. Vi jobbar vidare för att få med föreningarna i Mörbyfjärden, Söderviken, Ornöboda, Mefjärd &  Fiversättraön. Jag har pratat med några på Kymendö men de har inga föreningar där så vi anser att de täcks av OSIF. Annars har de fått i uppdrag att verka för att Ornöboda går med.

Samtidigt pågår det aktiviteter för att visa på nyttan med fiber (i Bygdegården) som medlemmarna i föreningen jobbar med.

Ni kan läsa protokollet från mötet här

Finlandssvenskt fiberforum

http://bredband.selfip.net/forum

Fick tips om detta forum häromdagen.

Det pågår många intressanta diskussioner här. Det berör både Finland och Sverige.

Kolla diskussionen om kilopriset på nätet med olika teknologier här

fredag 23 september 2011

Artikel i tidningen Skärgården


Johan Hellström från tidningen Skärgården medverkade vid Rikteaterns föreställning för några veckor sedan och har skrivit en artikel om kultur på distans som är möjlig med fiberkablar.

Ni kan läsa den här