lördag 24 juni 2017

Länstidningen är up-to-date

Sista dagen på jobbet i Bräcke kommun (22 juni 2017) publicerade Länstidningen en artikel som jag tycker (ja jag tycker mycket) är väldigt exakt beskrivning av läget i Bräcke kommun.

Det innehöll även en nyhet.

Läs den här:
http://www.ltz.se/jamtland/bracke/skanova-tar-hjalp-av-lokal-fiberforening-i-bracke-kommun

Lite ScreenShoots om ni inte är "PlusKund".







Se även:
http://fiberopticislands.blogspot.se/2017/06/mitt-sista-mote-med-bredbanssamordnarna.html

onsdag 21 juni 2017

Mitt sista möte med Bredbandssamordnarna i Jämtland/Härjdalen

Jag får se soluppgången om jag skall på morgonmöte i Östersund. Mer telemöten i framtiden?

I måndags deltog jag på Region JämtlandHärjedalens "bredbandssamordningsmöte" för sista gången som representant för Bräcke kommun.

Mötet började med ett besök på Östersunds kommuns framtids/nutids "hälsorum" som finns i hemtjänstens teknikavdelnings lokaler.

Mycket intressant där vi fick guidning av en entusiasterna proffset Marita Godén.

Marita visar en larmklocka som hon är extra stolt över att kunna erbjuda kommunens äldre
(de har 1650 larmkunder).

Samordnare från Ragunda, Bräcke, Östersund & Krokom lyssnar på Marita.
Utbudet av larmanordningar är stort och det kommer ständigt nya prylar.
En av avdelningens jobb är att testa och ta in nya prylar (samt pensionera gamla).
Larmanordning inbyggd i en sula med induktionsladdning.
Lite olika hemmalarmcentraler som är kopplade till SOS Larm.
De svarade på 11 sekunder när Marita testtryckte.
Liv Edström (utredare på Bräcke kommun och ny kontaktperson i bredbandsfrågor) testar robotkatten (min favorit).
Japan ligger längst fram i världen i utvecklingen av robotar i hemmen
och där finns det bl.a. en uppsjö av "robotsällskapsdjur" att köpa.
Bland saker man testar finns fjärrstyrda "selfiesticks" på hjul.
Denna typ av produkt börjar det finnas ett antal av på marknaden idag men varierade egenskaper och prisklasser.
Tror personligen att inom några få år får vi se dem i många hem och arbetsplatser.
Har redan skrivit in den på min egen önskelista till jul.
Matningsmaskin (uppfunnen av norrman med eget behov) var en annan sak vi fick se.
Detta var en inblick i vad som används idag inom hemtjänst och hemvård i Östersund kommun och var en perfekt start på mötet i måndags.

Kaffe är livselexir
Ann-Louise Hansson från Strömsunds kommun (har varit med länge)
Kjell Nymo från Östersund
(innehar nog den bästa/mesta kunskapen av personer bosatta i Jämtland när det är frågan om nät/internet och säkerhet)

Den mer ordnade delen av dessa möten innefattar alltid en dragning av läget i sin egen kommun.
Peter Adolfsson länets/regionens bredbandssamordnare
På mötet fick jag reda på att tjänsten "länets bredbandssamordnare" kommer att finnas kvar minst till 2020 men antagligen till 2025. Peter är bra (intresserad, kunning och engagerad) och hoppas han stannar kvar så länge tjänsten finns. Han är en tillgång för länet.

Vi hade en väldigt intressant diskussion angående PTS statistik och kom fram till att den är väldigt fluffig och har potential att bli bättre (mycket bättre enligt min mening).

Det har också dykt upp egendefinerad statistik likt min i Bräcke (Liv skall gå till botten med den) men även från IP-Only och ServaNet som är ännu mer fluffig (odefinierad vad den mäter).

Peter har börjat att bena i frågan och startat använda GIS-system och PTS data för att i detalj (på byggnadsnivå) veta hur fibernäten är kopplade. All heder till honom och hoppas länets kommuner kommer att enas om något så att det går att få kontunietet i statistiken och att den blir användbar och inte förvirrande som den är idag.  Misstänker att diskussionerna fortsätter även efter att jag lämnar denna gruppering.

Rent generellt tycker jag att dessa möten (4 ggr/år) är värt tiden och det dyker alltid upp något nytt jag inte visste. Peter har varit bra att ordna besökare som presentarar något.

Frågan för nästa möte var om man skulle bjuda in Net1. När jag sa att Net1 inte stödjer IPv6 (eller planerar det) så sa Kjell att han var förvånad att det fortfarande finns ISP:er i Sverige som inte stödjer IPv6. I hans värld var dom därför inte intressanta. Så om de skall bjudas kan det ju vara för att de skall få presentera sitt IPv6 planer (när de har en plan).

Hoppas jag blir inbjuden som gäst någon gång så jag kan prata om "Zero Latency Interactive Communication" som jag hållt på med (till och från) sedan 2013.

Se:
http://fiberopticislands.blogspot.se/2013/09/bild-och-ljud-i-realtid-for-interaktion.html


torsdag 15 juni 2017

Lyssnade på kommunchefen (Bengt Flykt) en sista gång som anställd

Bengt Flykt är en bra talare har jag fått mig till livs några gånger.

Han håller traditionellt både jultal (på rim) samt sommartal vid sista kommunfullmäktige sammanträdet innan sommaren.

Hade även nöjet att uppträda tillsamman med honom i riksdagen 2 februari i år. Tyvärr ringde min äggklocka (vi fick ju bara 10 minuter tillsammans av Trafikutskottet så jag "timade" framställningen och pratade saktare än väntat vilket ledde till mindre tid för Bengt innan "phånen" började plinga) innan han fick fram slutklämmen vilket tog udden lite av den framställningen.

12:e sommartalet igår i Kälarne
Att vara kommunchef i en liten kommun med begränsade (och minskande) resurser är ingen lätt uppgift. Utmanande men inget glamourjobb precis.

Rent praktiskt är han högste chef över en organisation med ca 700 anställda. Styrelsen består av politiker som till stor del gör jobbet med en ideell drivkraft (och tid).

När jag kollade sist var det ungefär 2-2.5 årsarbete avlönat arbete (kommunalrådet heltid, oppositionsrådet halvtid plus lite annat). Andra politiker får ersättning för mötestid och reseersättning. Inget fett jobb precis.

Talet igår innefattade både hopp men också mörka moln. De mörka molnen beror mest på saker utanför kommunens kontroll och är resultatet av den centralistiska synen vi har på den offentliga förvaltningen vi har i Sverige (med anor från Axel Oxenstierna i början på 1600-talet). Saker bestäms centralt (riksdagen t.ex.) men analysen av hur det slår på olika kommuner är inte alltid fullgod. Om småkommuner drabbas så drabbar det inte så många röstberättigande och då struntar man ofta i klagoropen.

På den ljusa sidan dök det upp att Bräcke blivit utsedd av SKL som en förebild som en liten kommun som lyckats över förväntan att hantera ekonomin samtidigt som man lyckats leverera nytta av god kvalité till medborgarna. "Humlan flyger" det skulle ju inte gå som Bengt uttryckte det.

Även fiberutbyggnaden fick omnämnande (vilket jag är glad för) och siffror han presenterade var mina (93% fastboende inkopplade vid årsskiftet). Alla fel därvidlag är mina och jag har haft en "fight" med PTS om hur de gör sin statistik (51% vid senaste publiceringen). Se:
http://fiberopticislands.blogspot.se/2017/03/mojliga-forbattringar-i-pts-uppfoljning.html

Har sagt till PTS att om de inte blir bättre kommer Bräcke kommun att vilja att de inte presenterar siffror för kommunen. De förvirrar både medborgare och media (senast ÖP lokalt). Det som presenterades av ÖP som en nyhet är faktiskt "fake news" och media är "den nyttiga idioten". Nyheten borde varit varför PTS statistik är så fel vilket jag påpekade för reportern på ÖP men det blev inget av det.

Till det positiva var även att Skidtunneln öppnar 15 september i år. Se:
http://fiberopticislands.blogspot.com/2017/02/x-country-skiing-and-biathlon-247-365.html

Andra positva nyheter är att antalet medborgare ökar (är trenden bruten?).

Hoppas att talet publiceras för det var bra. I en framtid kanske vi får se det både "live" och i efterhand i kommunens egen Youtube-kanal eller varför inte på SVTPlay/Jämtland eller SKLPlay.

Lite andra bilder från KF igår.


















tisdag 13 juni 2017

Haverö Distrikt blev medlem i Bräcke fiber

Haverö snart en del av Repubiken Jämtland? Folkomröstning i sommar under Haveröveckan.

Sockensigillet som pryder församlingshemmet vid Haverö kyrka.

Just som jag trodde att jag skulle pensionera mig från fiberjobb blev jag som representant för Haverö Distrikt ek. förening (ub) engagerad i Bräcke fiber (http://bräckefiber.se) ner de blev accepterade som medlem i  igår.

Iom detta växer även Bräcke fiber och har medlemsföreningar som täcker en yta motsvarande Stockholms län nu. Medlemsföreningarna kommer när nuvarande projekt är i land (våren 2018) ha byggt ~ 2500 anlutningar bara i Bräcke kommun. Medlemsföreningar har även byggt i Ragunda, Östersund och Sundsvalls kommuner. Snart också i Ånge kommun förhoppningsvis.

Jag har förut varit adjungerad på dess möten men kommer nu jag att delta som medlem. Liv Edström har tagit min plats som Bräcke kommuns representant då jag slutar i Bräcke kommun till midsommar.

Nu får väl slutrapporten vänta ett tag till.
Se: http://fiberopticislands.blogspot.se/2017/06/projektet-borjar-ga-mot-sitt-slut.html

fredag 9 juni 2017

Liv på besök hos kabelmästarna


Eltels kontor i Östersund (intressant kabelinstallation)



Igår följde jag med Liv Edström (utredare på Bräcke kommun) till Eltel Networks i Östersund.


Liv är den som tar över att bli kontaktperson i fiberfrågorna när jag slutar till midsommar. Hon är inte obekant med frågorna utan var den skrev det mesta på IT-infrastrukturprogrammet 2012.

Jobbet i kabelbranchen innebär en hel del jobb vid datorn idag.

Sören jobbar mest med el.
Sören på språng med ett papper (ja allt är inte elektroniskt än)
Jonas förklarar hur microkanalisation fungerar
Jonas Kriström har varit med länge i Bräcke. Först hos byNet och nu hos Eltel.

Jag brukar säga att det som Jonas inte vet om byggnation av fiber på landsbygden är inte värt att veta. Men det dyker alltid upp nya utmaningar som kräver nya lösningar och då krävs det att man är kreativ och det är Jonas.

Vi fick även lite tid med Jonas chef Mattias Hallberg
Liv antecknar när Jonas svarar på en fråga

Mattias Hallberg (byggchef på Eltel i Jämtland)
Det känns tryggt att Eltel tagit på sig så mycket byggnation i Bräcke då de även sköter underhållet på hela telenätet i Norrland åt Telia och Skanova.

Bra besök och värt tiden borta från skrivbordet i Bräcke.

torsdag 8 juni 2017

Rapporten klar

Medverkade i 3 workshops i vintras på ITRL.

https://www.vti.se/sv/Publikationer/Publikation/framtidsscenarier-for-sjalvkorande-fordon-pa-vag_1094622
Kul att det kom med lite om landsbygden. Var väl mitt bidrag i det annars stadstunga intresset.

Ännu roligare vore det om tester kom igång i lands- och glesbygderna.

Skrev till Sven-Erik Bucht och Anna Johansson häromdagen och frågade hur det går med planerna med tester i glesbygden. Får se om och när jag får något svar.


måndag 5 juni 2017

Projektet börjar gå mot sitt slut

I mitten av november 2010 började jag projektet  "Revision av Sveriges väg mot fibersamhället"

Anledningen var att jag hade precis släppt (5 november 2010) rapporten
"Informationsteknologins betydelse för skärgårdsutvecklingen".

Se även http://ornoborna.se/wordpress/bredband

I undersökningsfasen för rapporten uppmärksammade jag Bredbandsforum. Jag hade anmält mig till en "hearing" som jag bevistade 12 november på Valhallavägen.

Hearing 12 november 2010
Under förmiddagen på Valhallavägen kom jag i kontakt med Nils Hertzberg för första gången. Vi råkade hamna vi samma bord. Han jobbade då på Näringsdepartementet (men är pappa till Bredbandsforums upplägg i Sverige).

Under någon slags informell presentation runt bordet så frågade man ut varandra var man kom ifrån (i Norrland betyder den frågan var man bor).

Jag svarade Ornö och fick då frågan vilken slags företag det var. Det är inget företag svarade jag utan jag bor där ("formellt" representerade jag väl Ornö skärgårds Intresseförening på uppdrag av ordföranden Per Frideen).

Under mötet där många företag och lobbyingorganisation deltog fann jag detta ytterligt intressant så jag bestämde mig att göra en revision av hela processen (stambyte av telekablar i Sverige). Jag har senare också deltagit i samt bidragit till och även försökt påverka den processen.

Nu börjar min praktik som "Fibersamordnare" gå mot sitt slut (midsommar 2017) i Bräcke kommun och jag känner mig mogen att rapportera lite av min iaktagelser.

Hur detta kommer att ske har jag inte bestämt än men jag kommer att lägga upp lite blänkare här på bloggen när jag har något dokumenterat.


fredag 2 juni 2017

Nu har Birger "fått" fiber

Birger och Alexander strängt upptagna
Birger Mangs (min föregångare i Bräcke) som jobbade som bredbandssamordnare i Bräcke kommun (samtidigt som han var VD för Vattenbrukscentrum Norr AB ) blev med fiber igår.

Jag var där som moralisk support när Bredbandsbolagets tjänster skulle aktiveras på IP-Only's nät på Frösön.

31/5 fortfarande ingen internet. TV fortfarande på Viasat.
Morgonen 1 juni var spännande. Tjänster skulle vara aktiverade.

Efter kontroll visade det sig att de inte var det.

12 minuter i telefonkö till BBB's support och 10 minuter senare fungerade internet och TV. Automatiken hade inte fungerat men duktig supportpersonal fixade det med några tangenttryckningar.

Nu behövs det bara köpas lite längre sladdar och fästklammrar så blir det snyggt.

Viasat parabolen och boxen fick jag med mig hem. Får se vad jag gör med den.

Leveranskontroll OK
Via WiFi i köket