torsdag 31 maj 2012

Besök hos Fiberson i Hudiksvall

http://fiberson.se

Anders Larsson & Kaj Sjölin

Anders Larsson VD på Fiberson (och fd. chef för affärsområdet Fiber Networks inom Ericsson Network Technologies) visar upp en 2.1 mm industrifiber för Kaj Sjölin (expert på sjökablar för telekomindustrin). Denna fiber kan användas för att leda ljuset vid svetsning i plåt som använder 3 MW (3.000.000 Watt) laserpulser. Det är inte mycket dessa män inte vet om fiber och fiberkablar.

Råfiber för industrin tillverkad av Acreo i Hudiksvall (0.7 mm)

Linan för beläggning av glaset med acrylat (plast)

Plastbeläggning

Lite blandade fibersorter
Fiberson säljer även system för brand- och fuktvarning ( http://www.fiberson.se/fib2/index.php/products ) där själva fibern är sensorn.

onsdag 23 maj 2012

Resa genom Vaajma

På väg till en lunch i Gäddede passerade jag genom Vaajma.
http://vaajma.com
Pratade med Anna & Edith (delprojektledare i Vaajma projektet) och Per-Axel på GELAB.

Jonas Birgersson påstod på ett seminiarium förra året att näst efter rent vatten och el så är det investeringar i fiber som ger mest för pengarna om man vill skapa tillväxt. Jag har letat efter utredningar som visar detta men inte hittad någon än. Men om man tror på honom så vet de i Vaajma vad dom skall satsa på för rent vatten och el har dom i överflöd.
















söndag 20 maj 2012

Märrviken i Haverö socken

http://kartor.eniro.se/m/97Xqv


Haverö socken
I min jakt på omöjliga platser att bo på i Haverö socken har turen kommit till Märrviken. Platsen har varit bebodd så tidigt som på 1300-talet men det verkar vara först på 1700-talet som det blev en större gård. Det bodde folk här permanent fram till 1980 då den sista av syskonen Wikström dog.

Man kan läsa på sidan 6-7 i en bilaga till översiktsplanen för Ånge kommun om dess höga kulturvärde.

Det verkar aldrig ha funnit telefon eller el här. Så sent som på 2000-talet hade man Highland Cattle på gården. Det har också gjorts försök men vildmarks camping.

Platsen ligger mycket naturskönt vid Havern och detta gör att man kan åka båt nästan ända fram till Överturingen. När kraftverken byggdes sänkte man Mellansjön och höjde Havern vilket gör att Havern, Kyrksjön & Mellansjön idag är en sjö.

http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.1769633-gulddrommen-lever-vidare-i-overturingen
Åker man några kilometer till kommer man till platsen där Siv & Harriet hittade guld & zink för några år sedan. Det har gjorts provborrningar och ytprospektering i området men ännu finns inget beslut på att bygga gruva.


Skall man dra fiber efter vägarna i området så finns det en hel del sten här som rester efter inlandsisen. Däremot så är det mindre än 4 kilometer vatten över till Sågsveden från Märrviken.

torsdag 17 maj 2012

På väg till Rissna

Det var en händelserik dag igår.

Började dagen med att konstatera jag hade punktering när jag skulle åka från Överturingen. En sten hade gjort hål i däcket. Resultatet av hemfärden från Revsund i tisdagskväll på vägen över Ocksjön tror jag. Fick hjälp att byta däcket av en Turingebo på Macken.

Rastplatsen vid bron över Ljungan strax utanför Kölsillre
Stannade vid Ljungan på väg in mot Ånge. Rastplatsen ligger vid slutet av Haverö strömmar som är ett naturreservat och borde vara obligatorisk att besöka för alla som passerar.


Efter ett morgonsamtal med Stefan Wallsten och Jan Rylander på Ånge kommun fortsatte jag mot Rissna i Bräcke kommun.

Strax innan Rissna träffade jag herr och fru Trana.




Framme i Rissna fick jag kaffe hos depå GRANDE. En Sverige-unik anläggning och en av de dolda guldklimparna i Bräcke. Perfekt för företagsevent och konferanser då de har tagit över gamla skolan i Rissna.

Drog sen vidare för att hälsa på Annika Svensson (en av drivkrafterna för fiber till alla i Rissna) men strax utanför Rissna fick jag dagens andra punktering. Körde tillbaka till Rissna på punkterat däck och svängde in till depån. Där fick jag hjälp med att plugga det första däcket samt att Pål letade upp ett gammalt däck som jag nu har som reservdäck.



Stenen som gått genom däcket
Körde sen upp till Annika & Göran på sågen. Men Annika var och hjälpte någon annan så hon var inte hemma.




Drog vidare mot Lillsjöhögen där de drog in fiber i de flesta husen för 6 år sedan. Min kusin bor där och jag har inte träffat honom på 15 år då vi båda jobbade på Ericsson. Han i Östersund och jag i Älvsjö. Lillsjöhögen är en framåt by och de måste nu bygga ut dagis. Här har ideella krafter även byggt en ny kyrka av stavkyrketyp (den står nog fortfarande här om 500 år). Det är nog detta som kan hända när bygden tror på att man kan bo kvar där.








Fortsatte sedan till Frösön där vädret inte var lika bra. Men vyerna var det inget fel på.


onsdag 16 maj 2012

Revsunds fiber tar ett steg till

Många hade kommit till Revsunds loge
Igår kväll hade man första stormötet i Revsunds fiber och bildade en ekonomisk förening för att bygga fiber till alla med hjälp av byNet.

Erik Magnusson (ordförande för kvällen) diskutterar med Hasse och Karl-Olov från byNet
Målet är att alla beräkningar skall vara klara efter sommaren så att man kan skicka in ansökan till länsstyrelsen.

Efter ikväll tror jag mer än någonsin att Bräcke-borna kommer att lyckas med att bygga fiber till alla inom några få år.
Tog vägen över Ammerön på väg hem
Revsunds sjön visade upp sig med finaste solnedgången

tisdag 15 maj 2012

Hur skapar man intresse för fiber i tätorterna i Bergs kommun?

http://asarna.se

Var på en informationsträff i Åsarna igår som kommunen anordnat. Tyvärr så var det bara ett femtontal som hörsammat kallelsen som hade gått ut i Bergs-bladet. Jag tror det behövs mycket informationsspridning innan folket i tätorterna (Svenstavik, Åsarna & Rätan) kommer att förstå att det mesta beror på dom (viljan att byta kablar) om det skall dras nya telekablar till alla inom överskådlig framtid.

Nu har Bergs kommun tur då de har en kommersiell nät-byggare/förvaltare i kommunen som till och med kommunen äger (http://btea.se). De kan ta på sig att bygga och förvalta ett fibernät på kommersiella villkor. Men det kräver ju att det finns intresse från invånarna att byta kablar.

Utanför tätorterna verkar det inte vara några problem att få upp intresset. Jag har själv pratat i Skålan, Klövsjö, Rätan & Handsjöbyn. Skålan Klövsjö-området är nu på gång (http://ltz.se/nyheter/berg/1.4639382-de-jobbar-for-fiberanslutningar). Jag hjälper sedan tidigare Handsjöbyn och kom igår överens om att även hjälpa Kvarnsjö (och då blir det väl också Lillsved & Nästeln).

BTEA skall nu anställa en person så att de klarar projekteringen i byarna och stamnätet åtminståne. Det är bra att man skaffar sig denna kompetens lokalt i kommunen för det är ju ändå invånarna och företagen lokalt som har mest intresse att detta blir av och med lokalt ansvar är jag övertygad att detta blir bra.