söndag 27 november 2011

Öppet medlemsmöte 11:e december på Ornö bygdegård

http://www.ornobygdegard.se/
Ornö fiber håller öppet medlemsmöte på Bygdegården söndag 11/12 kl 14.00. Passa på att gå på julmarknaden på lördag och vårt möte på söndag.

Alla intresserade är välkommna.

Vi skall bl.a. bestämma tågordningen för jobbet fram till att vi lämnar in en ansökan om bredbandsbidrag till länsstyrelsen i Stockholm.

Vi kommer även att hålla allmän information till de som inte hört det förut samt berätta om möjliga demonstrationer under våren (påsk??).

måndag 21 november 2011

Effektiv förprojektering



Funderar lite på att använda en kamera med GPS för att dokumentera alla platser man vill dra fiber till. Man kan även passa på att dokumentera lämpliga platser (helst i existerande byggnader) för korskopplingsskåp.

Man laddar sen in bilderna i ett GIS-system och genererar en karta som en projekterare kan använda för att beräkna kostnaden för att bygga nätet.

Om man får abbonenterna att peka ut var de vill ha inkopplingen i fastigheten redan från början sparar man mycket jobb senare.

fredag 18 november 2011

Nytt möte på Överturingen

Vy över Ljungan vid Övre sjön på Turingen

På söndag hålls ett nytt informationsmöte i Folkets Hus kl 14.00 på Överturingen.

Meningen är att fånga upp de som inte hade möjlighet att komma förra gången samt att presentera mer information om en möjlig ekonomisk modell.

Se mötesbilderna här. 

söndag 13 november 2011

Fibermöten på Ornö idag

Närmast sörjande på Fars Dag i Bygdegården

Vi var ett 10-tal personer från Ornö framtidsgrupp och Ornö fiber som hade samlats för att lyssna på Sune Fogelström från SIKO i Bygdegården idag.

Det var en intressant genomgång där vi kunde skapa en samsyn på hur vi vill att tågordningen skall vara för jobbet med ansökningarna av bredbandspengar.

Meningen är att vi skall göra en förprojektering stöttade med bindande offerter av byggandet av nätet innan vi skickar in ansökan till Länstyrelsen. Förprojekteringspengar skall vi söka hos Leader UROSS. Vi kan tidigast få reda på om vi får stöd för detta i början av februari 2012.

Efter SIKO-dragningen hade vi möte i Ornö fiber.

Vi beslutade bl.a. att medlemsmötet 11/12 kl. 14.00 i Bygdegården skall vara öppet för alla intresserade.

Vi skall också skriva två artiklar till julnumret av Ornö Skärgårds Nyheter (OSN).

Vi hoppas kunna anordna en heldag om hur man bygger fiber i skärgården någon gång i mars.

lördag 12 november 2011

FibTic's system från Frankrike

http://www.fibtic.fr

FibTic jobbar med fiber i glesbygd. De har verkligen tänkt igenom hur man skall bygga fibernät om man vill minimera kostnaderna för byggandet.

Se en presentation av Hervé LE BRIS här.

onsdag 9 november 2011

Artikel om fiber på Överturingen i Dagbladet

http://dagbladet.se
Läs Micke Engströms artikel här.

Hastigheten av 10 Gb/s (100 gånger snabbare än regeringens bredbandsmål för 2020) som det pratas om för skolan och Folkets Hus på Överturingen kommer sig av att man vill skicka och ta emot ljud och video av hög kvalitet med liten fördröjning. En FullHD kanal (1080p) drar cirka 3.5 Gb/s.

Detta kan användas för undervisning, personliga möten & kultur (bio, teater, musik, ...) på distans.

10 år gammal vision

http://folketshub.com/


Läs Mats Erixons (mex) vision från år 2001 här.

Vi har kommit en bit på väg men har en bit kvar.

Fiber till byar i Smedjebacken

http://dt.se

Läs DT's artikel  här.

torsdag 3 november 2011

Konsekvensutredning av PTS reglering av fiber

http://www.skl.se

SKL har låtit Deloitte göra en utredning av PTS reglering. Se SKL's kommentarer här.

Den är läsvärd för alla som tänker bygga fibernät (t.ex. byalag & kommuner). Läs den här.

Rapporten ger byalagen en idé om hur man skall tänka ur ett intäktsperspektiv eftersom den förklarar hybridmodellen en del. Frågan är också om det kommer att bli olika priser i olika Geotyper då TeliaSonera får använda Geotyp 3 tills vidare överallt (128 SEK/månad i svartfiber-hyra till villa i Geotyp 3).

Jag skrev om hybridmodell tidigare. Se här.

Byalag är däremot inte reglerade men vill sikta på något så skall priserna man tar ut vara lägre än det som TeliaSonera är reglerade till. Detta kan man åstakomma med att använda effektiva metoder vid byggandet (t.ex. bygg till alla), egen projektledning, ideellt arbete och/eller inlåning av pengar till låg ränta (t.ex. 0%-ränta har förekommit i vissa fall).

Sen kan man till viss del ifrågasätta både kalkylräntan (8.8%) och avskrivningstiden på 20 år. Ett riktigt skött nät borde aldrig skrivas av. Om man hanterar nätet som en fastighet så borde det öka i värde istället för att skrivas av. Så det reglerade priset borde kanske ligga ännu lägre än det som nu är satt.

onsdag 2 november 2011

Fibermöte på Ornö Bygdegård 13/11

http://www.siko.org.se/

Sune Fogelström (från SIKO) kommer till Ornö Bygdegård 13.00 och pratar om SIKO's bredbandsprojekt.

Ornö fiber har sen möte 16.00 också det i Bygdegården.

tisdag 1 november 2011

Samhällsekonomisk analys av fiber till hemmen

http://acreo.se
Acreo har på uppdrag av Bredbandsforum skrivit en rapport om samhällsekonomiska konsekvenserna av fiber till hemmet (FTTH).

Ni kan läsa den här

Har själv skummat rapporten och det finns mycket intressant data i den. T.ex. att de beräknar att det kommer att kosta 39 miljarder till innan man byggt FTTH till alla i Sverige. Man beräknar även medelkostnaden till 6250 SEK för en anslutningen. Medelkostnaden för en villa ligger på 18000 SEK. Ser man på ett större område i glesbygd borde medelkostnaden bli något högre då man har en hel del transportsträckor som är tomma på befolkning.

Däremot är jag lite tveksam till vissa effekter som de pekar på. En del av dessa effekter kan vara att ställen som installerat fiber tar arbetstillfällen från andra ställen. Denna effekt skulle ju utebli om man byggde till alla.

Landbygdens "pitch" borde vara att man kunde erbjuda samma kvalitet och pris på telekommunikationen som städerna men till lägre totalkostnad (t.ex. billigare mark och el) än i tätbebyggda områden. Det kommer nog att dyka upp fler "MolnHallar" (typ Facebook/Google) i närheten av vindkraftverk och vattenkraftverk i Norrland i framtiden.

Något som man heller inte tar upp är det som Anders Comstedt påpekat, att infrastruktur är ett naturligt monopol. Antingen finns det någon som bygger kanalisation och drar kablar eller så finns det inte. Man kan inte konkurerera på infrastruktur.  Så ADSL utbyggnaden som gjordes under förra stödperioden bromsade faktisk in initiativ för att bygga fibernät (t.ex. på Ornö).

Sen är det ju ytterligare ett bekymmer i glest befolkade och ej så rika kommuner. Därför har man uppfunnit byalags-modellen som skall få medborgarna att satsa pengar och ideell tid för att man skall "få bredband i världsklass". Man behöver ju inte vara matimatikersnille för att lista ut att de stödpengar som satsas är en liten del av vad det faktiskt kostar att bygga till alla i glesbygd. Det betyder att utbyggnaden kommer att ta väldigt lång tid eller inte bli av. Har man inte nog folk i tätbefolkade områden utan skall "tvinga" glesbygden till städerna bara för att de skall få bra telekommunikation när det i glesbygd det behövs som mest.

Skall man gå igenom hela rapporten och allt data får man nog hålla en helgkonferans.

Lyssna även på Christer Mattssons "säljvideo" av Fiber till hemmen här