fredag 30 september 2011

Gördalen Sveriges vitaste internet område?

http://www.gordalen.nu
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gördalen

När vi höll kurs i nätplanering i Tullhuset i Dalarö i februari (som anordnades tillsammans med bl.a Fiber Optic Valley & Stiftelsen Folkets Hubb; se här) hade vi med Karl-Olov från Gördalen i Dalarna. Han var förtvivlad då han kände till Telias (och Skanovas) planer. Att han själv byggt telenät (koppar & fiber) i många år men inte får det hem (eller till byn) gjorde saken ännu mer sorgsen.

Titta på reportage från Gördalen (2 minuter och 44 sekunder) som sändes 28 september länk till SVT Play

Detta är en situation som många i glesbygd upplever men inte alltid får förståelse för.

måndag 26 september 2011

Nytt rekord (54 minuter för ping)

http://bredbandskollen.se

3292535.159 ms ~ 54 minuter är nytt rekord för mig av ping mot bredbandskollen som uppmätes på mobilt internet i Stockholms innerstad idag (kvällen 26/9-2011).

Hur är detta möjligt? Någon som uppnått bättre? Kommentera gärna!

Se även tidigare inlägg Mobilt när det är som bäst

söndag 25 september 2011

Ornö fiber på Björkösunds brygga

Möteslokalen på bild från i somras

Vi hade idag styrelsemöte för att prioritera höstens och vinterns jobb.

Den stora kraften skall nu läggas på att göra en bra förprojektering och söka finansiering för detta.

På medlemssidan kan vi glädjande meddela att Föreningen Ornöborna anslutit sig. Vi jobbar vidare för att få med föreningarna i Mörbyfjärden, Söderviken, Ornöboda, Mefjärd &  Fiversättraön. Jag har pratat med några på Kymendö men de har inga föreningar där så vi anser att de täcks av OSIF. Annars har de fått i uppdrag att verka för att Ornöboda går med.

Samtidigt pågår det aktiviteter för att visa på nyttan med fiber (i Bygdegården) som medlemmarna i föreningen jobbar med.

Ni kan läsa protokollet från mötet här

Finlandssvenskt fiberforum

http://bredband.selfip.net/forum

Fick tips om detta forum häromdagen.

Det pågår många intressanta diskussioner här. Det berör både Finland och Sverige.

Kolla diskussionen om kilopriset på nätet med olika teknologier här

fredag 23 september 2011

Artikel i tidningen Skärgården


Johan Hellström från tidningen Skärgården medverkade vid Rikteaterns föreställning för några veckor sedan och har skrivit en artikel om kultur på distans som är möjlig med fiberkablar.

Ni kan läsa den här

Skärgårdsgruppen i Haninge




Jag presenterar Ornö fiber för Skärgårdsgruppen i Haninge idag som denna gång sammanträder i Bygdegården på Ornö. se kallelsen

Se presentationen här .

Jag fick 15 minuter och hoppades det gav lite för deltagarna.

Nytt sedan förra mötet är att ansvarig politiker för IT infrastruktur är Michael Fridebäck och angående ansvarig tjänsteman skall det vara någon på gång hos IT-chefen Mona Ekesryd.

Inget avtal är klart för att koppla in Bygdegården men det jobbas på ett gemensamt möte med alla inblandade i samma rum.

torsdag 22 september 2011

Besök hos DirekTronik

http://DirekTronik.se

Besökte DirekTronik i Nynäshamn idag och tittade lite på deras produktutbud. De har både kunskap och intressanta produkter både för det passiva och aktiva nätet.

Det kommer nog att bli lite mer kontakt i framtiden när vi skall räkna vårt nät på Ornö.

söndag 18 september 2011

Kooperativ IT-infrastruktur i glesbygd

Hittade en förträfflig rapport från år 2000 som beskriver förutsättningarna för fiber i glesbygd. Ni kan läsa den här.

Kalkylerna i rapporten från år 2000 borde vara OK för det passiva nätet (se sidan 59 som visar på totala kostnader ~ 80 SEK/meter). Det resoneras en del i rapporten att man kan sänka detta ytterligare med "ideellt" arbete.

Däremot så har förutsättningarna ändrats drastiskt till det positiva för den aktiva utrustningen och "internet" kostnaderna de senaste 10 åren (totala kalkylen på sidan 56).

Rapporten är mycket utförligare än "fiber till byn" informationen som ni kan läsa här. "Fiber till byn" är däremot bra för hur man skall organisera sig. Det finns även mer information och länkar till seminarium på denna "webbsida"

fredag 16 september 2011

Nedläggning av kopparnätet i Hudiksvall och Nordanstig

Vägen mellan Hassela och Torpshammar via Kölsjön

Man har i Hudiksvall Tidning under veckan kunnat läsa om Skanovas (dotterbolag till Telia) nedläggning av stolplinjer runt om i Nordanstig och Hudiksvall.  Som man gör just nu drabbar detta främst de som bor i glesbygd och oftast äldre som är beroende av telefonen.

Problemet är att man bara får 4 månaders framförhållning. PTS (Post och Telestyrelsen) vill att det skall vara 5 år men det har Telia inte gått med på.  Om man hade 5 års framförhållning skulle man minst kunna matcha nedläggningen med att man bygger ut fibernätet.

Beslutet att lägga ner hela kopparnätet i Sverige är ju fattat det är bara avvecklingsplanerna som inte är kända. Undrar vilken centralort i Sverige som först att blir av med möjligheterna att använda kopparnätet och när det är planerat?

I Stockholm har Stokab nu dragit in fiber till mer än 90% av husen i innerstaden med en budget av 2 fiberpar / lägenhet. Till detta kommer den mängd fiber Skanova har dragit. Blir Stockholm först eller är Telias planer att ta en centralort i en glesbygdskommun?

onsdag 14 september 2011

Regeringens bredbandsmål

Har funderat en hel del på regeringens bredbandsmål med 90% osv.

Hittade en presentation av Bredbandsforum från 28/5-2010 (här) där man på sidan 7 kan man se de olika grupperna (90%, 10% och 0.02%). De skall tydligen ha/få olika förutsättningar men vem är det som utser dessa grupper? Är det landområden som skall vara vita (ingen telekommunikation) eller är det individer?

Så vem bestämmer? Är det Staten, Länsstylelser, Kommuner, medborgarna, företagen, ...?

I Stockholms skärgård har man som mål att inte hamna i gruppen 10% eller 0.02% och därför har nu SIKO dragit igång ett projekt för att underlätta lokala initiativ.

Acreo 10 år i Hudiksvall


Acreo firade 10 års jubileum i Hudiksvall igår. Det hade samlats ett 100-tal personer med kopplingar till fibervärlden och Hudiksvall.

Jag fick tillfälle att medverka på kvällen och hade en trevlig kväll med god mat och intressanta samtal. Det saknas inte visioner och kunskap hos de flesta som var där. Bl.a. höll Caroline Schmidt (kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall) ett tal om vad som hänt fram till 25-års jubileumet (om 15 år alltså).

Stadshotellet (som byggdes 1878) var det hus som först fick telefon i Hudiksvall så man kan ju säga att det redan då var centrum för telekommunikation i Hudik. Så det finns viss symbolik att man valt just festvåningen på Stadt som plats för kvällens aktiviteter.

måndag 12 september 2011

Mobilt när det är som bäst

Åker tåg från Stockholm till Hudiksvall. Har varit uppkopplad på 3G nätet via min egen sticka sedan Uppsala och bara tappat kontakten 1 gång. Det är detta som är så bra med de mobila näten.

Brukar roa mig med att logga ping-tiden (var 30:e sekund) till bredbandskollen.se och noterade nyss ett personligt rekord med en "Roundtrip" på 46546 ms (översätter vi 46 sekunder till avstånd i ljusets hastighet har signalen gått 20 gånger till månen t.o.r innan den kom tillbaka om jag räknat rätt).

När jag får en stabil ping-tid på 150 ms brukar nätet vara användbart.

Vid övningen på Rikteatern i förra veckan låg ping-tiden på ca 20 ms mellan Hallunda - Härnösand. Jag tror att ljudet fick en fördröjning på 12 ms från en mikrofon genom mixern och hela vägen till Härnösand och ut i högtalarna i deras högtalare. Det motsvarar att ljudet går 4.1 meter i luften (ljudhastighet i luft = 343 meter/s vid 20 grader C).

söndag 11 september 2011

Pubafton på Björkö

Vy tagen i månljuset (10 sekunders slutartid)
Igår samlades folk från Björkö, Ornö & Segelholmen hemma hos Ulla på Björkö för (årets sista?) pubafton.

Vi var ett 30-tal personer och hade mycket trevligt i den varma sommarkvällen som var stjärnklar och bjöd på fullmåne.

Det pratades förstås även en del fiberkablar och om det faktiskt blir av denna gång. Senaste försöket gjordes för 6-7 år sedan av Ornö Access AB.

Intresset finns däremot och många inser fördelarna med att kunna förlänga helger genom att jobba på distans i sina fritidshus.

Dukningar vid distansmöten

I konferansvärlden talar man om dukningar när man skall arrangera en möteslokal.

Vilka dukningar kan vi tänka oss i det digitala mötesrummet?

I Dalarna har man skapat något som skulle kunna beskrivas som en HD-bildtelefon för att medborgarna skall kunna ha ett möte med tjänstemän på distans. Den är placerad i ett eget rum så att man kan ha en privat konversation med motparten på andra sidan. Vi kan kalla detta "privatsamtalet".

Jag har förslag på några till dukningar.

"Kafferepet" använder samma teknik som privatsamtalet men den är placerad i en publik lokal (t.ex. i Bygdegården, Wärdshuset, Malmgården eller skolan). Här använder vi ett vanligt bord med fyra sittplatser där skärmen tar den ena sittplatsen. De som sitter runt detta bord (tre sidor) kan se och höra de vid det egna bordet och det andra bordet på distans. De som inte sitter vid bordet kan se att ett samtal pågår och höra som om det vore ett vanligt samtal som pågick vid bordet.

"Långbordet" är lämpat för möten med fler deltagare och då har vi förlängt bordet till att kanske kunna ha 7 personer på varje sidan. Denna borde vara i egen lokal för att inte få in störmoment från omgivningen. Man kan då placera ut mikrofoner runt om i lokalen så att alla hörs utan att prata direkt in i en mikrofon.

"Runda bordet" är till för möten där fler än två platser är inblandade. Vi behöver då minst en kamera på plats samt en skärm för varje annan plats som är inblandad. T.ex. för ett möte i Skärgårdsgruppen med mötesrum på Muskö, Utö, Ornö, Dalarö och kommunhuset behövs 4 skärmar på varje plats.

Ja detta är nog ingen nyhet för de som jobbat med detta som varit möjligt i många år. Personligen så jag "Runda bordet" hos ICL (då Europas största datortillverkare)  i England redan 1988. De kallade detta "The Pod" och det fanns ett sådant rum på de viktiga anläggningarna runt om i England.

Vad har då ändrats fram till nu? Det viktigaste är att kommunikationskostnaden nu är så låg att till och med privatpersoner har råd. Det andra är att man kan använda konsumentelektronik istället för proffsutrustning. Ett exempel på detta som används mycket är Skype via internet för att åstakomma något liknande "Kafferepet" eller "privatsamtalet".

Skall detta få större genomslag i samhället måste det däremot vara busenkelt att använda av alla, även personer som aldrig använt en dator. Det är därför man skall skapa dessa dukningar där man kan förinställa allting och det är bara att slå på strömmen så funkar allt (alternativt att de är ständigt igång).

onsdag 7 september 2011

Kultur och möten på distans


Jag har fått förmånen att delta i en 3 dagars workshop på Riksteatern i Hallunda. Man håller där på att testa olika digitala verktyg som skulle kunna användas i framöver inom teaterverksamheten.

Övningen använder bl.a. direktkopplade videoväggar och ljud mellan Hallunda och Härnösand.

Just nu har reptionerna börjat med skådespelare både i Hallunda och Härnösand.

Det är flera projekt inblandade t.ex. Scen utan gränser och konstnärlig testbädd

Gårdagen innehöll ett par intressanta föreläsningar och demonstrationer samt många intressanta samtal med andra deltagare. De mest intressanta samtalen hade jag med Jan Öqvist (bl.a. scenograf, arkitekt med ett förflutet som ekobonde på Utö under 70-talet,  artikel om Jan Öqvist i Meetings International) som jobbat med liknande teknik i många år. Det han påpekade är att om detta skall få spridning måste det vara enkelt att använda. Kan vi få det att fungera med färre tekniker inblandade så kan detta få genomslag. Så hur mycket sladdar behövs det och hur många rattar måste vi skruva på?

Personligen är jag intresserad av vilken utrustning vi behöver på Ornö för att skapa bra möteskvalitet på distans. Det ser ut som vi med ett par skärmar och en standardkamera några mikrofoner och en liten mixer kan åstakomma detta. Och självklart fiber hela vägen förstås. Mer om det senare.